Projekt – Poučevanje evropske zgodovine s filmom

RAZPORED OGLEDA FILMOV

17.1., ob 14:00 Saulov sin 2015, 107 min
24.1., ob 14:00 Hannah Arendt 2012, 113 min

 

Gimnazija Bežigrad se je v šolskem letu 2017/18 priključila k sodelovanju v mednarodnem projektu z naslovom Poučevanje evropske zgodovine s filmom (Teaching European History through Cinema).

Nosilec mednarodnega projekta je AGIS iz Italije v partnerstvu s partnerji iz Irske, Bolgarije, Italije, Romunije in Slovenije, ki je podprt s strani podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope (Evropska komisija, poziv EACEA 25/2016). Projekt v Sloveniji vodi Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo.

V projekt bo vključenih 50 dijakov 3. letnika, ki si bodo ogledali štiri filme iz različnih kategorij: slovenski film, main history, small history, filmi, ki se osredotočajo na srednji vek, 19. in 20. stoletje. Ogledi filmov bodo potekali v Pionirskem domu in so za dijake brezplačni. Dijaki bodo morali pripraviti video esej. Izmed vseh prejetih video esejev, ki jih bodo izdelali slovenski dijaki bo strokovna komisija najprej izbrala 15, ki se bodo predstavili na nacionalnem srečanju predvidoma aprila v Pionirskem domu (Ljubljana), kjer bo razglasila 3 najboljše, ki jih bo kot nominirance poslala v nadaljnji tekmovalni program, ki bo na mednarodni ravni.

Koordinatorica projekta je prof. zgodovine Špela Frantar, v sodelovanju s prof. Lebar in prof. Marinko.