Projekt – Poučevanje evropske zgodovine s filmom

Žirija v sestavi dr. Jasmina Šepetavc, Špela Škulj in Rok Govednik si je ogledala 38 videosejev, ki jih je skupno ustvarjalo 95 dijakinj in dijakov iz 9 srednjih šol v okviru projekta Poučevanje evropske zgodovine s filmom v Sloveniji.

Odločitev žirije nikakor ni bila lahka, a se je ta na koncu na podlagi strokovno zastavljenih kriterijev odločila, da so najboljši 3 videoeseji naslednji:

 

1. NM / Gimnazija Novo mesto      One new follower 9,83 t Eva Lukšič, Tinkara Moretti, Tanja Topić
2. NM / Gimnazija Novo mesto      Your name 9,66 t Nejka Guček Cvelbar, Anamarija Gole
3. LJ / Gimnazija Bežigrad      Death field 9,41 t Sara Hotić, Ajla Šabić

 

Utemeljitev žirije:

 

Tretjeuvrščeno delo Death field avtoric Sare Hotić in Ajle Šabić izstopa po svoji vizualni izčiščenosti. Avtorici za svoje izhodišče vzameta vojno in njeno dokončno posledico, smrt. Tempo videoeseja se pomika od bolj dinamičnih posnetkov ljudi, ki jih vojaki zapirajo in vodijo v smrt, do skorajda popolnoma negibnih podob človeških glav v plinski celici, ki iz ptičje perspektive delujejo čisto dobesedno kot človeško polje smrti, prazne garderobe z oblačili mrtvih ali polja zloglasnega taborišča Auschwitz. Vizualne podobe pokrajin mrtvih ljudi, praznih pokrajin in praznih prostorov, ki nas opozarjajo na odsotnost, niso le spretna uporaba medija filma za grajenje želene atmosfere, temveč tudi inovativen pristop k težavni temi prikazovanja zgodovine vojne in njenih smrtnih žrtev.

 

GLASOVANJE ZA NAJBOLJŠI VIDEOSEJ NA MEDNARODNI RAVNI

Slovenske videoeseje si lahko ogledate tudi na Vizojevem YouTube kanalu:

https://www.youtube.com/channel/UCYV4xyXNFjyIeHMjxv0Zb-g

Glasovanje bo potekalo ves čas DO 15. OKTOBRA na uradni spletni strani projekta TEHC (Teaching European Histroy through Cinema):

http://tehcproject.com/video-contest/

Glasujete po principu: oddam en glas za film na dan oddan prek ene e-naprave (štejejo izvirni IP naprave).

Preprosteje: pod filmom pritisnete na ikono srca > 💙 in vaš glas za posamičen film – videoesej je oddan.

 

RAZPORED OGLEDA FILMOV

17.1., ob 14:00 Savlov sin 2015, 107 min
24.1., ob 14:00 Hannah Arendt 2012, 113 min
6. 2., ob 14:00 Veter, ki trese ječmen 2006, 127 min
28. 2., ob 14:15 Na svoji zemlji 1948, 106 min

Gimnazija Bežigrad se je v šolskem letu 2017/18 priključila k sodelovanju v mednarodnem projektu z naslovom Poučevanje evropske zgodovine s filmom (Teaching European History through Cinema).

Nosilec mednarodnega projekta je AGIS iz Italije v partnerstvu s partnerji iz Irske, Bolgarije, Italije, Romunije in Slovenije, ki je podprt s strani podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope (Evropska komisija, poziv EACEA 25/2016). Projekt v Sloveniji vodi Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo.

V projekt bo vključenih 50 dijakov 3. letnika, ki si bodo ogledali štiri filme iz različnih kategorij: slovenski film, main history, small history, filmi, ki se osredotočajo na srednji vek, 19. in 20. stoletje. Ogledi filmov bodo potekali v Pionirskem domu in so za dijake brezplačni. Dijaki bodo morali pripraviti video esej. Izmed vseh prejetih video esejev, ki jih bodo izdelali slovenski dijaki bo strokovna komisija najprej izbrala 15, ki se bodo predstavili na nacionalnem srečanju predvidoma aprila v Pionirskem domu (Ljubljana), kjer bo razglasila 3 najboljše, ki jih bo kot nominirance poslala v nadaljnji tekmovalni program, ki bo na mednarodni ravni.

Koordinatorica projekta je prof. zgodovine Špela Frantar, v sodelovanju s prof. Lebar in prof. Marinko.

Gradivo za dijake (povezava)

Napotki za pripravo videoesejev (povezava, povezava)

V začetku videoeseja naj bo:

TEHC opening credit,

nato Vizojev dinamični/filmski napovednik “Packa”,

– nato videoesej in v odjavni špici:

najprej Vizojev statični banner in

povsem na koncu TEHC closening/ending credit.

Vsi naj trajajo 3 sekunde.