Matematični oddelek

Matematični oddelek je namenjen predvsem dijakom z izjemnim zanimanjem za matematiko in fiziko (priporočamo ga učencem z Vegovim oz. Stefanovim priznanjem).

Oddelek s poglabljanjem področja matematike oziroma matematični oddelek je namenjen dijakom, ki jih matematika in fizika še posebej zanimata. Priporočamo ga dijakom z osvojenimi priznanji z omenjenih področij, vendar priznanja niso pogoj za sprejem v ta oddelek. Ob solidnem matematičnem predznanju sta predvsem pomembna matematična vedoželjnost in veselje ob trenju tudi malce trših matematičnih orehov.

Značilnosti pouka matematike v matematičnem oddelku:

 • dodatna ura matematike v drugem letniku, namenjena obravnavi neobveznih vsebin,
 • bolj poglobljena obravnava obveznih vsebin in obravnava nekaterih dodatnih vsebin v vseh letnikih,
 • večji poudarek na zanimivostih, uporabi in zgodovini matematike,
 • uporaba tehnologije,
 • raznolike oblike in metode dela.

Nič manj kot zgoraj naštete značilnosti je za matematični oddelek pomembna matematiki naklonjena razredna klima. Zanimanje za matematiko ter zadovoljstvo ob usvajanju novega znanja, veščin in strategij sta dobesedno nalezljiva. V tem oddelku imajo dijaki odlično priložnost, da, v skladu s svojimi željami razvijejo svoje sposobnosti ter pridobijo poglobljeno matematično znanje in širino.

Vse omenjeno lahko dijaki nadgradijo tudi z aktivno udeležbo pri dodatnih matematično obarvanih aktivnostih, ki jih ponujamo na šoli. Te so namenjene vsem dijakom, ne samo tistim iz matematičnih razredov.

MATEMATIČNI KROŽKI

Na šoli ponujamo pester nabor krožkov in priprav na tekmovanja, med katerimi boste zagotovo našli tudi kakšnega po svojem okusu. Na krožkih se dijaki srečajo z dodatnimi vsebinami, ki jih pri pouku ne obravnavamo. Prav tako usvojijo veščine in strategije, ki jim pomagajo pri reševanju nalog s tekmovanj.

Lahko obiskujete:

 • matematični krožek,
 • priprave na tekmovanje iz logike,
 • priprave na tekmovanje iz razvedrilne matematike,
 • priprave na tekmovanje iz finančne matematike,
 • priprave na mednarodno tekmovanje Integral kup.
TEKMOVANJA

Tisti s tekmovalno žilico se boste lahko preizkusili na katerem od tekmovanj, ki jih vsako leto organiziramo na naši šoli. Najuspešnejši tekmovalci s šolskih tekmovanj se udeležijo tudi tekmovanj na državni, nekateri pa celo na mednarodni ravni.

 • TEKMOVANJE IZ LOGIKE (16 zlatih in 27 srebrnih priznanj na državnem tekmovanju v šolskem letu 2019/2020)

 • TEKMOVANJE IZ RAZVEDRILNE MATEMATIKE (13 zlatih in 17 srebrnih priznanj na državnem tekmovanju v šolskem letu 2019/2020)

 • TEKMOVANJE IZ MATEMATIKE (12 zlatih in 36 srebrnih priznanj na državnem tekmovanju v šolskem letu 2018/2019)

 • TEKMOVANJE IZ FINANČNE MATEMATIKE (3 zlata in 3 srebrna priznanja na državnem tekmovanju v šolskem letu 2018/2019)

SODELOVANJE NA MEDNARODNIH TEKMOVANJIH
 • Najboljši med tekmovalci se imajo možnost pripravljati in potegovati za mesto v ekipi za največja mednarodna matematična tekmovanja: Mednarodno matematično olimpijado (MMO), Srednjeevropsko matematično olimpijado (SMO) ali Evropsko dekliško matematično olimpijado (EDMO). Priprave za dijake organizira in izvaja Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Že uvrstitev v ekipo je za tekmovalca izjemen dosežek. V zadnjih desetih letih so dijaki naše gimnazije na omenjenih tekmovanjih osvojili 2 zlati, 3 srebrne in 15 bronastih medalj ter 10 pohval.

 • INTEGRAL KUP

Dijaki naše gimnazije se udeležujejo mednarodnega tekmovanja Integral kup Valjevo. Gre za tekmovanje štiričlanskih ekip (dva dijaka iz prvega in dva dijaka iz drugega letnika), tekmovalce pa glede na njihove dosežke razvrstijo tudi posamično. V letošnjem šolskem letu so se naši dijaki zelo uspešno pomerili s pestro konkurenco ekip iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije in Črne gore. Ekipno so osvojili zlato medaljo, posamično pa eno srebrno in dve bronasti medalji.

 • EUROMATH & EUROSCIENCE

Dijaki Gimnazije Bežigrad so se že nekajkrat udeležili srečanja EuroMath, na katerem so pred leti tekmovali z matematično gledališko predstavo. Zadnja leta se udeležujejo tekmovanja MathFactor, v katerem se mladi matematiki pomerijo v govorniških spretnostih. V treh minutah in brez uporabe tehnologije mora tekmovalec inovativno in atraktivno predstaviti izbrano matematično temo. Lani in predlani, ko je tekmovanje potekalo na Cipru, so bili naši dijaki zmagovalci. Marca 2022 bo tekmovanje potekalo v Solunu v Grčiji. Mogoče pa se ga boste s kakšno dobro idejo udeležili prav vi.

 

MLADI RAZISKOVALCI

Morda je za prvošolce tekmovanje mladih raziskovalcev še nekoliko pretrd oreh, ampak v višjih letnikih se tisti, ki bi se radi poglobljeno posvetili določeni matematični temi, lahko odločijo za izdelavo raziskovalne naloge. Nagrajene matematične raziskovalne naloge naših dijakov v zadnjih dveh letih so bile:

 • Gal Zajc: Prostornine pravilnih politopov (2019, srebrno priznanje, področje matematike)

 • Gal Zajc: Postavitve večdimenzionalnih kock (2020, zlato priznanje, 1. mesto, področje matematike)

 • Jaša Knap: Razbijanje substitucijske šifre (2020, zlato priznanje, 1. mesto, področje informatike)

 
MATEMATIČNA POEZIJA

Če vam je intenzivno poglabljanje v matematiko odveč, vseeno pa jo imate vsaj malo radi in ste umetniške narave, vas bo morda pritegnilo povezovanje matematike in poezije. Za primer si lahko preberete pesnitev dijakinj Janje in Neje.

Zlati rez

Zlati rez daljico deli v razmerju števila fi.          

 

To neskončna decimalka je,

tudi zlato število imenuje se.

 

Egipčani,

ki piramide so gradili,

nevede razmerje zlatega reza so pri tem uporabili.

 

Geometer Evklid, ki iz antike je izviral,

zlati rez že takrat je definiral.

Antični Grki so ga oboževali,

pri gradnji Partenona so nekaj prijetnega za oko iskali,

in tako se zlati rez tudi v njihovi arhitekturi pojavi.

 

Proporce v zlatem rezu,

najdemo na ljudeh v vsakem družbenem razredu.

Človeško oko lepe obraze intuitivno prepozna,

saj se narava z zlatim rezom v naših genih poigra.

DaVinci človeško telo zavzeto je proučeval,

in tako študijo o razmerju človekovega telesa po Vitruviju je osnoval.

Ko leto 1597 se je pisalo,

prvič se je zlati rez v decimalkah izračunati znalo.

 

Izraz “fi” ameriški matematik Mark Barr leta 1900 je skoval,

in ta se je do dandanes obdržal.

Pravilni pentagram pet enako dolgih krakov sestavlja,

v njem število fi se pojavlja.

Zlata spirala v polarnem koordinatnem sistemu leži,

kot nekakšna galaksija se iskri

in učencem učenje popestri.

V Fibonaccijevem zaporedju prva dva člena sta enici,

ki prosto letata kot dve ptici.

Vsak naslednji člen nastane,

če med prejšnja dva se plus ujame.

No, ali ste opazili,

da v najino pesem Fibonaccijevo zaporedje sva skrili?

 

Janja Mertelj, Neja Vertačnik

 

MATEMATIČNI STENČAS

Na stenčasu, ki ga urejamo učitelji matematike, dijake seznanjamo z zanimivostmi in novostmi iz sveta matematike, postavljamo izzive in zabavamo.

V preteklem šolskem letu so se dijaki lahko preizkusili v reševanju (nagradnih) japonskih in nekaterih drugih ugank, odštevali dneve do novoletnih počitnic z matematičnim adventnim koledarjem, se prepustili ustvarjalnemu navdihu na temo števila pi, se z matematičnim humorjem zaščitili pred šolskim stresom, prebirali aktualne članke z matematično vsebino, se seznanili z življenjem in delom nekaterih slovenskih in tujih matematikov …

PREDAVANJA ZUNANJIH STROKOVNJAKOV, MATEMATIKOV

Za potešitev matematične radovednosti in vedoželjnosti na šolo nekajkrat letno povabimo tudi zunanje strokovnjake s področja matematike. Ti nam v predavanjih prikažejo lepoto in uporabnost matematike. V šolskem letu 2019/2020 so nas obiskali:

 • dr. Marko Razpet: Trikotniška in kvadratna števila

 • dr. Marjan Jerman: Apolonijeva krožnica

 • dr. Matija Pretnar: Kvantno računalništvo

 • dr. David Gajser: Kaj računalnik teoretično lahko reši in česa ne more?