Zagonetni zavihek

Uganke piše in ureja: Hugo Trebše

Začarani krog

Med eno izmed tvojih pustolovščin te je zlobna (a vendar zelo inteligentna) pošast zaprla v temačen krožni rov. Ker pošast ne jé inteligentnih bitij ti je postavila nalogo, s katero bo preverila ali si primeren za njen naslednji obrok. V krožni rov je postavila vsaj dve krožni luči, ki jih, ko prideš do njih, lahko ugasneš, prižgeš ali ignoriraš, ne smeš pa jih označiti na kakeršenkoli drugi način. Na začetku je nekaj luči v rovu prižganih in nekaj ugasnjenih (lahko so prižgane vse ali ugasnjene vse luči). V rovu lahko naenkrat vidiš le eno luč, ker pa je rov na tvojo srečo temačen, lahko opaziš tudi ugasnjeno luč. Pošast zahteva da ugotoviš skupno število luči. S kakšno strategijo lahko zagotoviš, da ne boš pristal na njenem jedilniku?

REŠITEV

 

45 minut

Igor ima dve vžigalni vrvici, ki ne gorita enakomerno. Obe vrvici potrebujeta
1 uro, da se iskra premakne iz enega konca vrvice do drugega. Kako lahko Igor
s pomočjo vrvic izmeri čas 45 minut?

REŠITEV

Zlatniki na okrogli mizi

Anastazija in Bogdan igrata igro z zlatniki na okrogli mizi. Nanjo izmenično polagata zlatnike, ki morajo biti v celoti na mizi in se ne smejo prekrivati. Igralec, ki ne more postaviti zlatnika na mizo, izgubi. Kateri izmed igralcev lahko zagotovi svojo zmago, če igro začne Anastazija?

REŠITEV

Kdo je vitez?

Logik se znajde na otoku vitezov in oprod, na katerem oprode vedno lažejo, vitezi pa vedno govorijo resnico. Ko naleti na dva otočana enemu poda vprašanje: »Ali je kdo izmed vaju vitez?« Ko mu otočan odgovori logik spozna odgovor na svoje vprašanje.

Kaj je bila oseba na katero se je obrnil logik; vitez ali oproda? Katerega stanu je bil drugi otočan?

REŠITEV

Zaklad ali katakombe

Logik se znajde pred dvema identičnima vhodoma. En izmed vhodov vodi do zaklada, drugi pa v katakombe, logik pa žal ne ve kateri vodi kam. Vrata stražita dva stražarja – vitez in oproda. Vitez vedno govori resnico, oproda pa vedno laže. A glej ga zlomka, vitez in oproda sta na pogled neločljiva! Logik ima na voljo eno vprašanje, ki ga lahko postavi enemu izmed stražarjev. Katero vprašanje bo logika vodilo do zaklada?

REŠITEV

Zahrbtni zaklad

Na svoji arheološki pustolovščini ti je uspelo najti poseben zaklad – ogromen kup kovancev, ki so zlati na eni in srebrni na drugi strani. Na tvojo grozo zaklad varuje ekscentrična pošast, ki ti bo prepustila svoje kovance le pod pogojem, da pravilno opraviš nalogo: V temi, torej ne da bi poznal razporeditev kovancev, moraš kup razdeliti na dva manjša kupa, ki bosta oba vsebovala enako število z zlato stranjo gor obrnjenih kovancev, pri čemer je tvoja edina možna poteza, da nekaj izmed kovancev obrneš (kovancev ne smeš postaviti na njihov rob). Veš le, da je bilo na začetku 49 kovancev obrnjenih z zlato stranjo gor. Kako moraš ravnati, da se boš okoristil za obilen zaklad?

REŠITEV

Logiki in rdeča pika

V zaporu je zaprtih 99 logikov, nekaterim izmed njih pa je bila na čelo narisana rdeča pika. Logikom je medsebojna komunikacija prepovedana; lahko vidijo kaj imajo vsi ostali logiki na čelu, žal pa nimajo načina preveriti, ali so bili označeni. Na koncu vsakega dneva je zapornikom predstavljena dilema: vsak zapornik lahko stopi skozi vrata zapora; v primeru, da ima na čelu rdečo piko mu odhod ne bo preprečen, če pa na čelu pike nima, bo zaprt v temnico. Ko zapor zapustijo vsi logiki, ki imajo na čelu rdečo piko, bodo izpuščeni tudi vsi ostali logiki, ki niso zaprti v temnici. Ker so logiki solidarni, je njihov cilj, da zapustijo zapor vsi. Denimo, da ima 51 logikov na čelu rdečo piko. V najmanj koliko dneh bodo vsi izpuščeni, če logiki sklepajo popolno?

ODGOVOR                                                                                                                                       REŠITEV