Mednarodne izmenjave

Poročilo iz izmenjave v Italiji med 12. in 17. 3. 2023

Dijaki 3. letnika so obiskali licej Don Milani v Gragnanu in licej LS Severi v Castellemaru di Stabii. Stanovali so pri zelo velikodušnih in gostoljubnih družinah, se družili z italijanskimi dijaki, spoznavali kulturno-zgodovinsko dediščino juga Italije in navijali za Napoli.

 

GOSTOVANJE BELGIJSKE ŠOLE ROZENBERG iz MOLA med 19. in 24. 3. 2023

Sunday

Monday

Tuesday

Wednesday

Thursday

Friday

19. 3.

20. 3.

21. 3.

22. 3.

23. 3.

24. 3.

Arrival

13.05

(Airport Jožeta Pučnika)

 

Family afternoon

 

8. 30 – 10.00

school welcome (005)

 

10.00 – 11.30

How well do you know Slovenia and Slovenian language? (workshop)

 

12.00 – 12.30

lunch at school

 

12.40 Instructions for the treasure hunt in Ljubljana

 

13.00 – 15.00

Ljubljana tour

City treasure hunt

(group work)

 

15.00 – 17.00

Sports activities in school

 

9.00 – 18.00

Gorenjska in your pocket

(excursion to Nordic Centre Planica, Bled, Radovljica – Lectar (gingerbread) Museum and the workshop)

EXPLORING SLOVENIAN HERITAGE

 

late lunch at Lectar in Radovljica

 

 

8.30 – 18.00

Postojna cave and Coastal region (Piran)

PEARLS OF SLOVENIA

 

lunch at Hudičovec

 

 

 

Exploring Plečnik’s heritage in Ljubljana

 

Meeting point: Prešern’s square

8.45

 

Visiting Plečnik’s architecture in Ljubljana and exhibition in Mestni muzej (City museum)

9.00 – 12.30

 

13.00 – 13.30

lunch at school

 

14.00 – 16.00

Working in groups:

preparing presentation for evening event

 

17.00 – 19.00

Farewell event / Gimnazija Bežigrad

 

Classes

from 2nd to 4th lesson

 

French, English, History, Science

 

 

12.00 – 13.00

lunch at school

 

Free time – shopping

souvenirs

 

16.00 AIRPORT

 

 

 

 

 

Sprejem belgijskih dijakov in učiteljev na letališču Jožeta Pučnika

Uvodna prireditev v predavalnici

Spoznavanje Ljubljane s pomočjo lova na skriti zaklad

 Obisk Planice

Obisk Bleda

Obisk Postojnske jame

Raziskovanje Pirana

Obisk Mestnega muzeja in Plečnikove hiše

Priprava predstavitev za večerno prireditev

Zaključna prireditev

MOL, Belgija

Dijaki 2. letnika Gimnazije Bežigrad – OE gimnazija se med 6. in 11. 11. nahajajo na mednarodni izmenjavi v kraju Mol v Belgiji. V okviru 5-dnevne izmenjave bodo dijaki spoznali belgijsko šolo, kulturno-zgodovinsko dediščino kraja, se družili z belgijskimi vrstniki in izmenjali izkušnje. Krepili bodo jezikovno kompetenco in pridobili v tem času nove veščine. Več o vtisih o izmenjavi, pa ob njihovi vrnitvi.

REFLEKSIJA 

     V tednu med 5. 11. in 11. 11. smo se izbrani dijaki drugega letnika odpravili na izmenjavo k sovrstnikom v Belgijo. Namen izmenjave je bil, da spoznamo šolski sistem tuje države, ga primerjamo z našim in seveda, da prinesemo čim več informacij nazaj v Slovenijo.  

     Naša pot se je začela v soboto ob 23h, ko smo z avtobusom odrinili na sedemnajsturno vožnjo proti Belgiji. V osnovi se je ta dolga pot slišala veliko bolj grozna, kot pa je na koncu bila.

Naša izmenjava je vključevala ogromno različnih dejavnosti, ki so nam jih pripravili učenci iz Belgije. Ker smo bili tam le štiri dni, so bile vse nakopičene v zelo kratek čas. Drugi dan smo se odpravili na ogled bližnjega mesta Genk, kjer smo po ekipni igri imeli čas, da si sami ogledamo mesto, pod pogojem, da se družimo v mešanih skupinah z Belgijci. To mi je bilo najbolj všeč, saj smo imeli veliko časa za spoznavanje tako z vrstniki, ki so bili naši gostitelji, kot z vrstniki iz Slovenije, saj se z marsikom pred to izmenjavo še nismo (dobro) poznali.

     Vsakemu dijaku je bil dodeljen učenec iz Belgije, pri katerem je za teden dni postal del družine. To se mi je zdelo veliko bolje kot, da bi bili v hotelu, saj smo dobili pravo izkušnjo, kako res tam poteka življenje. Moja gostiteljska družina je bila neizmerno prijazna. Bili so zelo kumunikativni in niti malo vsiljivi. Ampak medtem ko sem jaz imela odlično izkušnjo z gostitelji, so imeli nekateri drugi dijaki morda malo manjšo srečo.

Pouk v Belgiji se začne šele ob 8:30, zato zjutraj vstajajo okrog 7:30, kar se mi veliko bolj razumno, kot urnik v Sloveniji. Lažje jim je seveda tudi zato, ker večinoma živijo le lučaj stran od šole (večina se v šolo pelje s kolesom). Vendar, imajo tudi minuse, na primer to, da se šola velikokrat konča šele okrog šestnajste ure, kar je po mojem mnenju zelo dolg urnik za vsak dan. Imajo pa njihovi razredi veliko manj učencev (največ do 24, a v večini jih je okrog 15) kar naredi poslušanje pouka veliko lažje. Učitelji veliko komunicirajo z učenci in ne bi se branila, če bi tudi v Sloveniji pouk naredili bolj podoben njihovemu. Poleg tega pa vsak učenec od šole dobi svojo tablico, ki jo uporabljajo za ogromno stvari. Učenci tako dobijo gradivo v naprej in zato snovi ne potrebujejo prepisovati, ampak delajo le svoje dopolnitve. To se mi zdi odlična ideja, saj učencem omogoča, da imajo vse šolske zadeve zbrane na kupu in da pri pouku lahko več časa namenijo pogovoru.

Ko pogledam nazaj, mi je bila ta izkušnja zelo všeč in z veseljem bi jo še enkrat ponovila. Naučila sem se ogromno novih stvari glede delovanja šole in šolskega sistema v Belgiji in ugotovila, da imajo, tako oni kot tudi mi, vsak svoje prednosti in slabosti. Spoznala pa sem seveda tudi ogromno novih sovrstnikov tako iz Belgije kot iz Slovenije, s katerimi zdaj pridno vzdržujemo stike.

Za konec pa še nekaj vtisov:

Družina je bila prijetna, počutila sem se dobrodošlo. Kljub slabšem znanju angleščine sta se tudi njena starša zelo potrudila pri sporazumevanju in poskrbela, da sem bila vključena v pogovor.

Izmenjava se mi je zdela izvrstna. Spoznal sem veliko novih sovrstnikov in se z njimi zelo dobro ujel. Prav tako sem spoznal drugačen šolski sistem in njihovo ogromno ustanovo. Domov odhajam nasmejan in srečen!

Meni je bilo v Belgiji odlično. Spoznal sem ogromno novih ljudi, tako Belgijcev, kot Slovencev, ki jih prej nisem poznal.

Namestitev je bila super, imela sem veliko prostora in vse je bilo zelo čisto. Navade družine so bile normalne. Na splošno je bilo vse super, družina, družba le premalo prostega časa. Zelo lepo so me sprejeli in mi vedno ustregli.

Govorijo manj od nas, ampak so zelo fajn. Super smo se razumeli, izmenjava pa se mi je zdela zelo zabavna. Tudi Belgija kot država mi je bila zelo všeč.